Peter: “Mijn doel is om mensen enthousiast te maken voor de techniek”

Peter Dekens is praktijkbegeleider binnen onze bedrijfsschool: Alfen Academy. Door zijn vele jaren ervaring in de techniek weet Peter precies wat er in de praktijk gebeurt. Hij heeft als taak om zijn enthousiasme voor techniek over te brengen aan de studenten. Zijn doel is om de leerlingen een stap verder te helpen in hun carrière en samen op ontdekkingsreis te gaan. 

Wat maakt jouw vak zo speciaal?

“Wat mijn vak zo bijzonder maakt, is dat ik elke dag weer jongeren mag enthousiasmeren voor het vak dat ik zo leuk vind. Je kruipt in de huid van een leerling en leert begrijpen hoe zij dingen leren en over zaken nadenken. Het is een ontdekkingsreis die je met een hele groep aan gaat. Ik blijf de leerlingen altijd uitdagen en hoop dat zij zich ontwikkelen. Elke leerling maakt een ander proces door en daar moet ik op een creatieve manier mee omgaan. Als ik even vastloop, proberen we er samen alsnog uit te komen.”


Hoe gaan jullie te werk bij de Alfen Academy?

“Leerlingen komen bij ons om een opleiding elektrotechniek op mbo niveau 2, 3 of 4 te volgen op locatie. Er vindt een gesprek plaats om te kijken waar het enthousiasme van de leerling ligt. Het is belangrijk om altijd te onderzoeken waar iemand vandaan komt en wat die leuk vindt. Op basis daarvan kunnen we de persoonlijke begeleiding bieden. Het gaat om het zich eigen maken in de praktijk. Elke vraag is een serieuze vraag. Er komen immers studenten met verschillende achtergronden bij ons en die behoeven ook een andere soort begeleiding.”

“Ondanks dat Alfen enorm is veranderd en gegroeid, heb ik nog elke dag lol in mijn werk en leer ik nieuwe dingen. Het is nog steeds een grote ontdekkingsreis”, geeft Peter aan. “Het mooie aan de functie van praktijkbegeleider is dat je het hele traject van een student mee maakt en je de studenten ziet ontwikkelen”.


'Ondanks dat Alfen enorm is veranderd en gegroeid, heb ik nog elke dag lol in mijn werk en leer ik nieuwe dingen'

School Alfen Academy

Wat is jouw rol in dit geheel?

“Mijn rol binnen de Alfen Academy is voornamelijk coachend. Als sociaal persoon vind ik samenwerking en een open houding erg belangrijk. Een ieder moet zich welkom voelen om deel uit te maken van de Alfen Academy. Natuurlijk moet ik soms kritisch zijn, maar de leerling staat bij mij altijd om nummer 1. Daarbij hoort niet alleen het overdragen van vakinhoudelijke kennis, maar zeker ook de persoonlijke ontwikkeling en het werken binnen een organisatie. Alle BBL-leerlingen weten al wat ze willen en jij bent de coachende factor binnen dat geheel”.


Carrièrepad vóór Alfen

Voordat Peter als praktijkbegeleider begon bij Alfen, heeft hij onder andere bij IW en Shell gewerkt in management rollen en als praktijkinstructeur. Daar was hij ook al bezig met het overdragen van kennis en het beoordelen en managen van mensen. In 2019 besloot Peter de stap te maken naar Alfen om daar zijn passie te kunnen gebruiken om studenten te inspireren.

Interesse in het BBL-traject bij Alfen?

Wil jij je mbo-diploma halen bij onze Alfen Academy? Dat kan! Op kosten van Alfen. Je gaat 4,5 dag per week aan het werk en een dag per week naar school. Oftewel, je volgt een zogenaamd BBL-traject. Dus ben jij meer een doener? Leer je het beste in de praktijk? Dan is dit jouw kans!  Neem contact op met Eileen Weller, onze recruiter. Je kunt haar bellen, mailen of WhatsAppen.